Lunterse oorlogsherinneringen

Deze pagina is een verzameling van allerlei bronnen met een link naar verhalen, beeld-  en videomateriaal omtrent de bevrijding, als ook de voor- en oorlogse periode van Lunteren.

Beeld- en videomateriaal

YouTube - beeldmateriaal:
- 75 Jaar Bevrijding - Lunteren, De Klomp en Ederveen > klik hier
- 75 Jaar Bevrijding - Herman van de Kaa over Operatie Pegasus Deel 1 > Klik hier
- 75 Jaar Bevrijding - Herman van de Kaa over Operatie Pegasus Deel 2 > Klik hier
- 75 jaar bevrijding in Museum Lunteren > Klik hier
- Onthulling gedenksteen fatale wapendropping aan de Immenweg 8-9 maart 1945 > Klik hier
- Bridge to Liberation - Betreft de slag om Arnhem 1944 waarin Lunteraan en commando Martien van Barneveld heeft gevochten voor onze vrijheid > Klik hier

 

Publicaties Lunterse Krant inzake Polar Bears

 

Publicaties Lunterse Krant inzake Lunteren & WOII

 

Publicaties omtrent Lunteren

Bevrijdingstegel Lunteren onthuld

Woensdagmiddag 1 juli werd een bijzondere tegel onthuld, de Bevrijdingstegel van Lunteren.

Dit werd gedaan door burgemeester Rene Verhulst. Vanwege de corona maatregelen was de onthulling van 16 april naar 1 juli verplaatst. Er werd gememoreerd aan het belang van de Bevrijdingstegel voor Lunteren.

Lees meer, klik HIER
Bron: Lunterse Krant

De Tweede Wereldoorlog in Lunteren

Er zijn bij oorlogsbronnen 34 betrokkenen bekend die tijdens WOII een relatie hadden met Lunteren, doordat zij daar woonden, geboren of overleden zijn. 
Lees verder, klik HIER
Bron: www.oorlogsbronnen.nl

Bevrijding van Lunteren op 16 april 1945

De 5e Canadese Tankdivisie was half april ver-plaatst vanuit de Betuwe naar het net bevrijde Arnhem. Op zondag 15 april veroverde deze divisie als eerst doel Fliegerhorst Deelen. Daarna splitste zich de divisie over twee marsroutes: de hoofdmacht met twee tankbataljons, twee infanteriebataljons en alle artillerie rukte op via het Park De Hoge Veluwe naar Otterlo. Maar zover kwam men niet vanwege heftige tegenstand nabij Otterlo. De opmars werd die dag gestaakt tot de volgende morgen.

Naar de Goudsberg ..

Lees meer, klik HIER
Bron: Lunterse Krant

Steven Bos over zijn bevrijding van Lunteren

Op 4 mei staan we stil bij de gevallenen van onder andere de Tweede Wereld Oorlog. Op 5 mei wordt de bevrijding van vijf jaar onderdrukking van Nederland gevierd. Voor het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is het geschiedenis. Er zijn nog maar weinigen die de bevrijding in 1944 (Nederland onder de grote rivieren) en 1945 bewust hebben meegemaakt. Eén van hen is oud Lunteraan Steven Bos. Op de dag van 16 april 1945 was hij net negen jaar geworden.
Lees verder klik: HIER
Bron: Lunterse Krant

Herdenken en gedenken op 4 en 5 mei in Lunteren

Op 4 en 5 mei herdenken we dat de Tweede Wereldoorlog -in Nederland - geëindigd is.  Oorlog was voor ons een ver-van-m’n-bed-show geworden. Door de recente oorlog in de Oekraïne zijn we ons er bewust van geworden, dat vrede niet altijd vanzelfsprekend is. Vrede is iets bijzonders.

Lees verder, klik: HIER
Bron: Lunterse Krant

Wetenswaardigheden De Tweede Wereldoorlog en het Buurtbos!

Onze bevrijding wordt ieder jaar herdacht, en nog altijd mogen we van geluk spreken dat wij al zolang in vrede mogen leven. Onze omgeving was nauw betrokken bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, maar wat is er bekend over het Buurtbos in die tijd?

Lees verder, klik: HIER

Bron: Lunterse Krant

Na 83 jaar alsnog grafsteen op oorlogsgraf

Op het kerkhof van Lunteren is op het graf van Steven van den Brand door zijn kleinkinderen een grafsteen  geplaatst. Het bijzondere is dat dit 83 jaar na zijn dood is gebeurd. Hij stierf aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, als gevolg van de beschieting van Lunteren, waarbij 12 mensen omkwamen. 

Lees verder, klik: HIER
Bron: Lunterse Krant

Het versierde dorp Lunteren (75 jaar bevrijding)

Lunteren kleurt rood-wit-blauw tijdens 75 jaar bevrijding

Als het aan initiatiefneemster Gerda Lagerweij ligt is elke boom, tijdens de herdenkingsperiode van 75 jaar Lunteren bevrijd, in het centrum van Lunteren gestoken in rood-wit-blauw. Maar dan wel van wol, gebreid of gehaakt. “Het is toch mooi dat wij 75 jaar bevrijding kunnen vieren, laten we dat dan tonen ook!”, aldus de Lunterse die de oorlog nog heeft meegemaakt.

Lees verder, klik: HIER
Bron: Lunterse Krant

"Vrijheid is niet vanzelfsprekend"

"We willen de Lunterse generaties van na de oorlog bewust maken van de waarde van onze vrijheid”

Werkgroep Lunteren Bevrijd